Sidespin Forehand Topspin | PingSkills | Table Tennis

Sidespin Forehand Topspin | PingSkills | Table TennisEgy kis oldalpörgést adni a topspin-hez (előre pörgetéshez) lehet hatékony, és nagyon vicces. 2 tipusát különböztetjük meg az előre-oldalra pörgetett ütésnek: Van a "hook" és a "fade" A hooke esetében leengedjük az ütő végét míg a fade esetében pedig felemeljük az ütő végét. Az oldalpörgetés létrehozásának kritikus része az ütő és a csukló döntése. Ha az ütőt egyenesen tartom, akkor az a labda tetejét forgatja előre és tiszta topspint hoz létre. Most viszont ha leengedem az ütő végét a csukló behajlításával ekkor már a labda oldalát pörgetem meg, ezért a labda íveltem repül majd a bal oldalamtól a jobb oldalam felé. Ehhez hasonlóan, ha megemelem az ütő végét a csuklóm behajlításával, akkor ezt az oldalát simítom a labdának, és az a jobb oldalamtól kanyarodik majd a bal oldalam irányába. Mikor oldalra-előre pörgetjük a labdát akkor nagyon fontos hogy a kar mozgása ne változzon meg, ugyanolyan legyen, mint egy normál előre pörgetésnél. A szabályos előre pörgetésnél így mozog a kar. Ha oldalpörgést is beleviszek, akkor a csukló és az ütő dőlésszöge megváltozik így, vagy így. Gyakran látok játékosokat, akik ez helyett ezt csinálják, a testük előtt keresztbe, ami rengeteg hibához vezet. Szóval, figyelni kell rá, hogy a befejezésnél a kar jó magasan legyen. Vajon mikor érdemes alkalmazni ezt a oldal-előre pörgetést? Ez jó ötlet lehet, ha az ellenfél az asztal közepénél van, és ki szeretném mozgatni az asztal szélére. Ha egy hook-ot ütök, akkor a labda arra a szélre tart, ha pedig egy fade-t, akkor az ellenfelet az asztalnak arra a sarkára szorítom. Ha oldalpörgést adok az előre pörgetéshez, az a blokkolók dolgát is megnehezíti. Ezek a játékosok a vegytiszta előre pörgetéshez vannak szokva, így az ütőjüket egyenesen tartják. Mivel az oldalpörgés hatására a labda ívben halad, így erre is reagálniuk kell. Még ha el is találják rendesen a labdát, akkor is kompenzálniuk kell az oldalpörgést. Szóval az oldal pörgés a labdát az egyik vagy a másik irányba téríti el, amit az ütőjük jobbra-balra döntésével kell kompenzálniuk. Nagyon fontos, hogy az oldalpörgés gyakorlása előtt legyen egy nagyon biztos előre pörgetésünk. Tehát először gyakoroljuk be a helyes topspin-t, ezután döntsük a csuklónkat felfelé vagy lefelé. Egy tiszta előre pörgetésnél nagyobb a hiba határ, mivel az előre pörgés lefelé kényszeríti a labdát. Ha oldalpörgést is adunk az ütéshez, akkor a labda lasabban tart lefelé, mivel ívben repül. Tehát ez egy kicsit kevésbé biztonságos, így több hibát fogunk véteni. Ez egy bonyolultabb ütés Tehát mégegyszer, először legyen egy biztos topspin, és csak ezután kisérletezzünk a hook-kal és a fade-del. Tenyeres előre-oldalra pörgetés
*hajlítsd lefelé a csuklódat a hook-hoz
*hajlítsd felfelé a csuklódat a fade-hez
*mozgasd ki az ellenfelet az asztal szélére
*az oldal pörgetést nehezebb blokkolni
*ez az ütés általában kevésbé biztonságos

26 Replies to “Sidespin Forehand Topspin | PingSkills | Table Tennis”

 1. Man, I never realized it but I have been using the hook for all my table tennis life and have been calling it a straight topspin. Thanks, you guys helped me a lot!!

 2. I use the hook for underspin, because you can go under the ball. I think it's surer than a normal Topspin, No?

 3. I love your videos so much and you are amazing i am also a player of table tennis and i love this game also

 4. Great vid. For some reasons i followed everything and nothing happened. Is it that I'm special? Every time I try doing something, it doesn't work or something or someone messes it up.

 5. as a blocker, this is very hard to block cause the blocker have to side spin / chop block or a chop. This stroke is VERY effective in beginner / amuter leagues!

 6. At my school the hook has kinda become my trademark and people started calling me the fisherman

 7. PingSkills , can you recommend a bat with thick sponge i really like ti spin, but also i want control

 8. My coach advices me to with slow topspin action but to return opponent's topspin I need fast topspin.
  At the same time I block the topspin at backhand and can't return it with a great speed.What should I do?

 9. Hello sir. Can you please tell me which rubbers will help me increase dwell time on donic black devil cb. Really need help fast. I’ve got my nationals next week and I’m still stuck. Hope you reply fast.

 10. @PingSkills Would be nice of y'all to create a video demonstrating the traditional Japanese Pen-hold bat. Thanks.

 11. Additional – I start about thigh high and end about shoulder high, I use a lot of wrist. And a lot of leg/ thigh drive.

 12. No my follow through is about shoulder high, and the ball is kept on the rubber a n d sponge, very little wood of the blade. There is an extreme amount of top spin, its more of a spin shot than a power shot. The ball jumps into the floor. The b all probably only clears the net by 6 inches. I use Hadegawa's grip , index finger straight up the bat. I have been tolf this is a semi penholder grip.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *